Birtakım Sesleri Bir Araya Getirenler

Loading

Günümüzde artık bir çok şey daha da kolaylaştı. Hem de olmaması gerektiği kadar kolaylaştı. Elbette bu durumun yansıyan birçok etkisi oldu. Özellikle de sanat dünyası bundan nasibini aldı. 

Bir şeyi ne kadar çok kişi yapıyorsa kalitesi de o kadar düşer. Eskiden öyle her önüne gelen müzik çıkaramazdı. Bu işler o kadar da kolay değildi. Şimdilerdeyse eli mikrofon tutan herkes albüm çıkarıyor. Doğru sesleri vermek, doğru yorumu yapmak kimsenin umurunda değil. Nasıl olsa kayıt sonrası programlar aracılığıyla düzeltilebiliyor… Cıstak davul üstüne iki kafiyeli söz söylemek olmuş artık parça yapmak. Hepsi birbirinin aynısı gibi geliyor bana. Yaratıcılıktan uzak, polifoniden uzak, tamamen deneme yanılma usulü yapılan sesler bütünü. Oysaki gerçek müzik bu mudur? Bir mimar nasıl ki binayı inşaat sırasında değil önceden çizerek şekillendiriyorsa nasıl bir yazar kitap yazmadan önce tüm kurmacayı kafasında oluşturuyorsa müzik de bu şekilde olmalıdır. Müzik bir inşa işidir. Sağlam temeller üstüne oturtulmadığı sürece üretilen eserler derinlikten uzak, eğreti eserler olacaktır. Ufak bir depremde de yıkılacaktır. Müzik öyle yeni bir şey değildir, insanlık tarihi kadar eskiye uzanır. Özellikle 1700’lerde sistematikleşmeye başlayan müziğin günümüze kadar aktardığı üç yüz küsur yıllık geleneğin en azından temellerini öğrenmek müzisyenliğe soyunan herkesin ödevidir. Öteki türlü, sadece içgüdülerle yapılan müzik Amerika’yı yeniden keşfetmekten farksızdır çünkü zaten güzel tınlayan sesler, enstrümanların uyumu, eser formları, armoni, kontrpuan bunların hepsi az evvel bahsettiğim üç yüz yıllık kültürün içinde yontulup günümüz koşulları için en salt haline getirilmiştir. Resim yapmaya ilgi duyan biri nasıl ki perspektifi yeniden keşfetmiyorsa müzikte de bu böyledir. Aksi takdirde kişi yalnızca vakit kaybeder. 

Yani özetle işin aslı, senelerce konservatuarda eğitim alıp bu işin mutfağında pişen kişiler kendilerine müzisyen derken iki defa düşünürken -çünkü bu mertebenin ne denli elde edilmesi güç olduğunun farkındalardır- sadece “birtakım sesleri bir araya getirenlerin” müzik yaptığını söylemesi komiktir. Nasıl ki tıp okumayanlar hekimlik yapmıyorsa müzik alanında tahsil yapmayanların da müzik yapmaması gerektiğini düşünüyorum.

0 0 votes
Yazıyı Puanla
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments