İnternetten Nasıl Nota Bulunur

Loading

BÖLÜM I: TANITIM

Herkese iyi haftalar diliyorum değerli müzik severler. Bu hafta sizlerle konuşmak istediğim konu internetten notaların bulunması ile ilgili olacak. Bu yazıyı çok daha öncesinden yazmayı planlıyordum fakat bugüne yayınlanması gerekiyormuş. Bu yazının özellikle müzik öğretmeni olmayan ya da bir destek almadan ilerleyen hobi amaçlı müzik aletleri ile uğraşan insanlar için muazzam faydalı olacağını düşünüyorum. Siz de bu yazıda yazan adımları yaparsanız istediğiniz nota kağıdına yüksek olasılıkla ulaşabilirsiniz. Size bir nota kağıdını internetten bulmanın yollarını anlatacağım bu yazımı sonuna kadar takip etmenizi tavsiye ediyorum. Bu adımları yapsanız dahi notaları bulamıyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz ‘ Yorumlar ‘ kısmından. Size elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Şimdi sizinle dikkat edilmesi gereken bazı konular üzerinde duralım. Bu yazının amacı kesinlikle bir sitenin reklamını yapmak değildir. Yegane amacım bu yazıyı hazırlarken nota bulmakta zorlanan müzisyenlerin işlerini kolaylaştırmak ve icra etmek ya da incelemek istedikleri eserlerin notalarını daha kolay bulmalarını sağlamaktır. Bu sebeple bu yazı bir reklam yazısı olarak değil bir yardım yazısı olarak algılanmalıdır. Şimdi ise sizinle nota bulmaya çalışırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlardan bahsedelim. Sizi hemen ikinci bölüme alalım!

BÖLÜM II: HANGİ TÜRDE NOTA ARADIĞINIZA DİKKAT ETMELİSİNİZ!

Şimdi bu aslında birazdan sayacağım yöntemlerin temelini oluşturuyor. Öyle ki hangi türde bir müziğin notasyonunu aradığınız bulma olasılığınızı inanılmaz ölçüde etkiler. Kötü haberle başlamam gerekirse 21. yüzyıl müziklerinin notasyonlarını ‘ ücretsiz ‘ olarak bulmanız bir hayli zordur. Özellikle popüler pop müziklerinin. Bunlar arasında türküler, marşlar da dahildir. Ücretsiz şekilde satılmayan ya da hakları saklı olan eserlerdir bunlar. Spesifik olarak piyano için konuştuğumu belirtmeliyim bu arada. Belki türküler için bilmediğim onlarca bağlama sitesi vardır. Ben rastlamadım hem bağlama için hem de piyano için. Piyanodan devam edersek türküler ve marşlar gibi 21. yüzyıl müziklerinin notasyonunu bulmanızın zorluğunun yanında pop şarkılarının, çok popüler değilse, notasyonlarını bulmak da bir hayli zor ücretsiz olarak. Bazı şarkıcıların örnek olarak Sezen Aksu gibi şarkıcıların eserlerinin notasyonları kitap olarak satılıyor bu sebeple ücretsiz bulmanız pek etik olamyacağı gibi olmamasından ziyade bulamazsınız. Ayrıca güvenilir olmayan sitelere de ara sıra yaklaştığınız oluyordur. Tanıdık olmayan bu sitelerden indirme yapmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Bu sebeptendir ki daha güvenilir, yazının devamında sayacağım, kaynaklara yönelin. Eğer seçtiğiniz eser bir klasik müzik eseri ise işiniz çok daha kolay. Hatta çocuk oyuncağı sayılır. Ondan önceki yıllardaki yani 16 ya da 15. yüzyıl müziklerini arıyorsanız, daha eski de olabilir, ne yazık ki bulmanız bir hayli zor. Büyük arşivlerde, kamuya açık olmayan haklarla korunmakta bazıları. El yazmaları duran bazı bestecilerin eserleri de mevcut fakat dediğim gibi sadece 1-2 sayfasını görebilirsiniz ve görseniz de anlamazsınız. El yazılarını okumak ve temize geçirmek herkesin yapabileceği bir şey değildir ve eğitim almak gerekir. Bu sebeptendir ki yazımızı 3 ana kısma ayıracağız. Bu 3 ana kısım da kendi içinde çeşitlenecek. Kısım 1: Klasik Döneme Ait Olamyan Eski Eserleri Bulmak. Kısım 2: Klasik Dönem Müziklerini Bulmak. Kısım 3: Modern Müzik Eserlerini Bulmak. İsterseniz Kısım 1 ile başlayalım.

BÖLÜM III, KISIM I: KLASİK DÖNEME AİT OLMAYAN ESERLERİN NOTASYONLARININ BULUNMASI:

Bu oldukça zor bir iştir. Spesifik olarak Johann Sebastian Bach’tan önceki bestecilerin eserlerini bulmak istediğimizi düşünüyoruz bu yazının bu bölümünde. Johann Sebastian Bach gibi bir bestecinin bile eserlerinin neredeyse yarısı kaybolmuşken ondan önceki daha az popüler bestecilerin eserleri neredeyse yok olmaya yüz tutmuştur. Yine de her zaman için bir umut vardır! Antonio Vivaldi’nin eserlerini bulmak mümkün olabiliyor. Fakat genelde keman notaları olarak bulabiliyorsunuz bu eserleri çünkü günümüze gelen eserlerinin çoğu yaylılar içindir. Keman için konuşursak 4 Mevsim Keman Konçertosu oldukça ünlüdür ve ufak bir aramayla rahatça bulunabilir. Yine de bunlar hariç olan eserleri bulmak zorlaşır. Örnek vermemiz gerekiyorsa operaların notasyonunu bulmak zordur. Bir hayli zordur hem de. Aryalar söyleneceği zaman genelde resmi kurumlara başvurulur notasyonlar için. Fakat Vivaldi’nin RV151 Yaylılar İçin Konçerto eseri gayet rahat bulunabilir. Bu ne yazık ki popülerite ile doğru orantılıdır. Popüler Kültürün Klasik Müzikteki Etkileri adlı yazımdan konu ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Yine de ufak bir yol göstereyim. Eğer incelemek istiyorsanız eserleri eserin ismini ‘ İngilizce ‘ olarak arattıktan sonra yanına ‘ Original Manuscript ‘ yazarsanız ( varsa ) bestecinin orijinal el yazmalarını bulursunuz. İleride yeniden değieceğiz fakat Chopi, Mozart, Beethoven gibi bestecilerde bunları bulmak oldukça kolaydır. Örnek vermek gerekirse ‘ Vivaldi: Four Seasons Original Manuscript ‘ diye aratabilirsiniz. Sonrasında ‘ Görseller ‘ ya da İngilizce kullanıyorsanız ‘ Images ‘ kısmından varsa el yazmalarına bakabilirsiniz. Eğer Google aratmanız sonucu bir notasyona ulaşamdıysanız el yazmaları için Pinterest uygulamasını da kullanabilirsiniz. Telif hakkı Sorunu olmadan telefonunuza da indirebilirsiniz. Bu sayede bestecilerin nadir ve hazine değerinde olan el yazmalarını görebilirsiniz! Ayrıca bu el yazmalarının pek çoğu gerçekten bu bestecilerin koleksyoncularında ciddi paralara satılıyor. Chopin’in eserleri Polonya Devleti tarafından korunur mesela…

BÖLÜM III, KISIM II: KLASİK DÖNEME AİT OLAN ESERLERİNİN NOTASYONLARININ BULUNMASI:

Bu kısım oldukça kolaydır. Klasik müzikte onlarca besteci onlarca bestecinin eserlerini transkripte etmiştir çoğu enstürmana. Bunun en büyük örneği okuyucularımın çok iyi bildiği gibi Liszt ve Rachmaninoff’tur. Özellikle Liszt’tir. Piyanoya uyarlamadığı eser kalmamıştır Liszt’in adeta. Schubert’ten Beethoven’a ondan Mozart’a ondan Mendelssohn’a kadar her bestecinin eserlerini transkripte etmeyi ustalıkla başarmıştır. Bu eserlerin notasyonları IMSLP adı verilen bir müzik notasyon kütüphanesinde yüklüdür. Tek yapmanız gereken Google’a IMSLP yazmak ve çıkan ilk sonuca tıklamak. Sonrasında karşınıza çıkan arama butonuna eserin ismini düzgünce ve İngilizce olarak yazmalısınız. Sonrasında ise karşınıza onlarca performans kaydı, onlarca edisyondan notasyonlar çıkacaktır. Tabi ki ‘ tüm klasik müzik eserleri ‘ var diyemeyiz. Her şeyin bir sınırı olduğu gibi IMSLP’nin de var. Fakat klasik müzik arıyorsanız çoğu notayı bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Ayrıca eserleri indirmeden incelemek için ‘ Preview ‘ yani ‘ Ön İzleme ‘ modunu kullanabilirsiniz. Bir diğer site ( bu arada sitelere ileride daha detaylı olarak değindik. ) FreeSheetMusic adlı sitedir. Nadiren de olsa IMSLP’de olmayan bazı eserlerin ücretsiz notalarını bu siteden bulabiliyorsunuz. Aynı şekilde ön izleme modu da açık bu sitede. Nadiren de olsa aradığınız eseri indirmeye tıkladığınızda sizden kayıt olmanızı isteyebiliyor. Güvenilir bir sitedir. Kayıt olabilirsiniz. Üyelik almayın ama. Eğer kredi kartı bilgierinizi istiyorsa yanlış yerdesiniz. Tabi üyelik alırsanız daha iyi olur fakat bu yazı tamamen ücretsiz ulaşım sağlamak üzerine kurulu olduğundan bu kısmı es geçiyoruz. ( Aynı şekilde IMSLP’de de üyelik alırsanız bekleme süreleri olmaz. ) Bunun haricinde bir diğer önereceğim site klasik müziğin de popüler müziğin de olduğu site MuseScore. Bu siteyi herkes paralı sanıyor fakat durum biraz farklı. Eğer tamamen ücretsiz şekilde kayıt olursanız bazı notasyonlara ücretsiz ulaşım sağlayabilirsiniz. Bazı yayıncılar herkese açık olarak eserleri yayınladığı için bir ücrete gerek yok fakat siz Download tuşunuza basmanıza rağmen dosya inmiyorsa bilin ki o notasyonu yükleyen kişi üyelik olmadan o dosyayı indirmenize izin vermiyordur. Fakat dosya inmeye başlarsa da ne mutlu size! Eğer Ayberk Durgut diye aratırsanız tamamen ücretsiz olan eserlerimin notasyonlarına ulaşabilirsiniz MuseScore üzerinden. Ayrıca bu 3 sitede en detaylı olanının IMSLP olduğunu belirtmekte fayda var. Ücretli ama kaliteli bir site istiyorum diyenler için de 8Notes adlı siteyi önerelim ve yazımıza devam edelim.

! UFAK NOT: IMSLP’de orkestral eserlerin transkripsiyonlarını arıyorsanız ‘ Sheet Music ‘ kısmından ‘ Transcriptions and Arrangements ‘ kısmına tıklamalısınız. Yoksa eserin orijinali orkestra için olduğundan direkt size orkestral versiyonunu indirtir site. Tabi orkestral notasyona bakıp piyanoya ya da enstürmana kendiniz de uyarlayabilirsiniz.

BÖLÜM III, KISIM III: MODERN ESERLERİN NOTASYONLARININ BULUNMASI:

Bu kısım biraz daha sorunlu ama yine de çözülemez değil. Öncelikle bazı eserler tek sayfa oluyor bu sebeple direkt Pinterest’ten ya da Google Görseller’den indirebiiliyorsunuz. Diyelim eseriniz birden fazla sayfadan oluşuyor ve bulunamıyor, size bir yol göstereeğim. YouTube’a girin ve eseri aratın. Thumbnail yani ‘ Kapak ‘ta notasyon olan bir videoya tıklayın. Eserin notalarının ekran görüntüsünü alın ve bir PDF ÇEVİRİCİ programı ile görüntüleri PDF’e çevirin. Ücretsiz PDF’iniz hazır! Tabi ki o videodaki uyarlamaya boyun eğmek zorundasınız bu da bir eksi ama siz dilediğiniz gibi ana temeli o uyarlamadan alıp üzerine koyabilirsiniz. Onun haricinde yine MuseScore özellikle yabancı pop şarkıları için güzel bir yer. Ücretsiz olarak bulabilirseniz ne ala ama bulamazsanız da üyelik almayı düşünebilirsiniz. Oldukça makul bir fiyatı var. Aynı şekilde IMSLP’nin de. Onun haricinde bu 3 yoldan başka yollar önermiyorum. Genelde tehlikeli siteler oluyor bunlar. Ayrıca ‘ Download ‘ butonuna bastığınızda sizin cihazınıza virüs indirme olasılıkları da var. Bu sebeple kurumsal ya da güvenilir sitelerden indirin dosyalarınızı. Tabi ki bir antivirüs programı ya da çerez ve reklam engelleyici uygulama olması cihazınızda çok daha iyi olur. Fazıl Say ya da Burçe Karaca gibi modern bestecilerin eserlerini ise ücretsiz olarak çok ararsanız bulabilirsiniz. Size tam bir site veremem çünkü ben de hatırlamıyorum fakat örnek vermek gerekirse Fazıl Say’ın Balad’larını rica ederseniz size gönderebilirim. Bu gibi bestecilerin eserlerinin notasyonları ücretli şekilde de bende mevcut. Özellikle Türk bestecilerin eserlerini para ile almaya ve emeğin karşılığını vermeye dikkat edin. Ege Gür, Cem Esen, Fazıl Say bunlara en iyi örneklerdir.

NOTASYONLARI İNDİREBİLECEĞİNİZ GÜVENİLİR BULDUĞUM SİTELER

1-) IMSLP: Klasik Müzik Notasyonları için birebir bir sitedir. Gönül rahatlığıyla indirme yapabilirsiniz. Orkestral eserlerden sololara, uyarlamalardan operalara kadar çoğu türde klasik müzik eserine buradan ulaşabilirsiniz.

2-) MuseScore: Klasik Müzik ve Modern Dönem Notasyonları için hem ücretli hem de ücretsiz bir site. Ayrıca MuseScore 3 programı ile de eserleri kendiniz yazabilirsiniz! ( Bu ayrı bir yazı olacak. ) Eserleri arattıktan sonra indirme tuşuna basın. Eğer şanslıysanız ( kayıt olduktan sonra ) notasyonları indirebilirsiniz. Eğer değilseniz ve yayımcı eserleri ücretli yaptıysa indiremezsiniz. Fakat farklı hesaplardan aynı eseri kontrol etmekte fayda var belki birisi ücretsiz yapmıştır. Kim bilir?

3-) FreeSheetMusic: Klasik Müzik Eserlerinin Notasyonlarını bulmak için iyi bir sitedir. IMSLP sonrası klasik müzik adına güvenilebilecek en rahat sitedir. Aynı IMSLP’de olduğu gibi Ön İzleme seçeneğiyle de eserleri inceleyebilir ve ona göre indirebilirsiniz. Kayıt olmanızı gerektiren nadir durumların olduğunu da unutmayınız.

4-) 8Notes: Genelde üyelik gerektiren ücretli bir notasyon sitesidir. Şanslıysanız ücretsiz de çoğu notasyona erişebilirsiniz. Yine de ücretini öderseniz sizi üzmeyecek ve aradığınızı bulmanıza yardımcı olacak bir sitedir. Ücretli olduğundan sadece ön bilgilerle bu siteyi geçiyorum.

5-) Google Görselleri ve Pinterest: Tek sayfalık genelde başlangıç seviyesindeki eserleri çok rahatıkla bulabilirsiniz. Pinterest’ten bulursanız indirip bir yazıcıyla yazdırmanız yeterli olur. Google’da ise resmi farklı kaydedip PDF ya da img formatına çevirdikten sonra yazıcıyla bastırabilirsiniz. Bu yol genelde pek iyi sonuç veremese de eser hakkında fikir sahibi olmak için ya da yapılacak uyarlamanın temelini oluşturmak için tercih edilebilir bir yol olarak sayılabilir.

6-) YouTube: YouTube’da bazı videolar kendiliğinden notalara sahip olur. Bu notaları telefondan ekran görüntüsü alarak onları da bir uygulama ile kolayca PDF’e çevirerek indirebilirsiniz ya da inceleyebilirsiniz. Bu sebeptendir ki YouTube da bazı modern eserlerin bulunması için etkili bir yoldur. Ayrıca YouTube ile ilgili bir püf nokta vermek istiyorum.

BÖLÜM IV: YOUTUBE YARDIMIYLA NOTASYONLARIN BULUNMASI:

Bazen SeeMusic, Kassia, Rousseau gibi popüler kanallar Patreon aracılığıyla ücretli notasyonlar yayınlıyorlar. Bunlara eğer paranız varsa çünkü 20-30 dolar oluyor en düşükleri bakabilirsiniz. Oldukça kalitelidirler fakat pahalıdırlar. Ücretsiz olarak ise Paul Barton kanalını öneriyorum. Videolarının açıklama kısmına genelde ücretsiz nota kağıtlarını ekler. Kalitelidir ve güvenilirdir. Size de çaresiz kaldıysanız bu kanalın olanaklarını kullanmanızı öneriyorum. ( Flaming Piano da aynı şekilde Patreon kullanır. )

BÖLÜM V: HİÇBİR SİTEYE GEREK KALMADAN NOTASYONLARIN BULUNMASI:

Nadir de olsa bazen eserin ismini Google’a yazdıktan sonra sonuna ‘ PDF ‘ kelimesini eklerseniz direkt internet veritabanına yüklü dosyalar görebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse ‘ Chopin Nocturne in C Sharp Minor PDF ‘ yazarsanız kesinlikle bir dosya bulursunuz hiçbir siteye girmeden. Bunları nasıl anlarız? diye sorarsanız da bağlantıların yanında dikdörtgen içine alınmış ‘ PDF ‘ yazısını görürsünüz. Tamamen güvenilirdir ve Google onaylı dosyalardır. Bu sebeple onları indirebilirsiniz. Bu da pratik ve kolay bir yoldur dosyalara ulaşmak adına. 

BÖLÜM VI: KAPANIŞ:

Yazımı umarım faydalı bulmuşsunuzdur. Bu son kısmı eklememin sebebi 2 tane. Birincisi eğer bildiğiniz farklı kaynaklar varsa bana bir şekilde ulaşınız ki yazıma ekstradan ekleyebileyim ve daha fazla insan yararlansın. İkincisi de size sözünü ettiğim sitelerin linklerini bırakıyorum. Bir sonraki haftaki yazıda görüşmek üzere!

5 2 votes
Yazıyı Puanla
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments