Sadece Siyah Tuşlar

Loading

Değerli okular, hepiniz yeniden hoş geldiniz. Bu yazımda size, nispeten kısa fakat bir o kadar da ilgi çekici olduğunu düşündüğüm bir konu anlatacağım. Yazımın konusu Frederic Chopin’in en ünlü eserlerinden birisi olan Sol Bemol Majör, Etüt Op.10 No.5. Vakit kaybetmeden yazımıza geçelim:

Frederic Chopin’in yazmış olduğu 3 adet Etüt Seti bulunuyor. Bunların ilk kısmı olan 12 Etüt, Op.10 başlıklı etütler Chopin 19 ve 22 yaşları arasındayken bestelendi. 1833 yılında da Fransa, Almanya ve İngiltere’de yayımlandı. 12 Etüt, Op.25 başlıklı etütler ise Chopin 22 ve 25 yaşları arasınayken bestelendi ve 1837 yılında yine aynı ülkelerde yayımlandı. ( Fransa, Almanya, İngiltere ) O sıralarda Chopin Fransa’da olduğundan ( Polonya’da savaş vardı. ) eserler ilk kez Fransa’da yayımlanmıştır. Son etüt seti olan 3 Yeni Etüt başlıklı etüt seti de Chopin 29 yaşındayken yazıldı. Frederic Chopin Opus 10 setini çok yakın arkadaşı ve dostu Franz Liszt’e, Opus 25 setini Franz Liszt’in metresi Maria’ya ithaf etti. 3 Yeni Etüt isimli etütler de Chopin’in yakın arkadaşları olan Ignaz Moscheles ve François Joseph Fetis’e ithaf edildi. Bu etüt setleri o arkadaşlarının piyano teknik kitabında çalışma parçaları olarak yer aldı. Zaten Chopin de bu etütleri sipariş üzerine bu amaçla yazmıştı. Chopin’in en ünlü eserlerinden pek çoğunu kapsayan bu etütler, Chopin tarafından öğrencileri için yazılmıştı. Chopin bu sayede öğrencilerini kendisi geliştirmek istiyordu ve onlar için özel etütleri bu şekilde hazırladı. Chopin için en zor tonlar La Minör ve Do Majör olduğundan Chopin ilk iki etüdü inanılmaz zor tasarlamıştır. Chopin’in en zor tonlara Do Majör ve La Minör demesindeki temel sebep siyah tuşların el yapısına daha uygun olduğunu ve bu sayede çalmanın çok daha kolay olduğunu savunmasıydı. Öğrencilerine de buna göre ton çalıştırıyordu. İlk başta Si Bemol minör, Sol Bemol Majör gibi inanılmaz tonlarla öğrencilerini çalıştırıyordu Chopin. Ön bilginin ardından şimdi asıl konumuza gelelim. Sadece Siyah Tuşlar!

SOL BEMOL MAJÖR, ETÜT OP.10 NO.5 / SİYAH TUŞLAR:

Siyah Tuşlar ismi Chopin tarafından değil müzisyenler tarafından konulmuştur. Bu isimlendirmenin sebebi eserin sağ el partisyonunun hiçbir beyaz tuş bulunmamasıdır. Eser, 1830’da Frédéric Chopin tarafından bestelenen solo piyano için bir çalışmadır. İlk olarak 1833’te Fransa, Almanya, ve İngiltere’de setin beşinci parçası olarak yayınlandı. Bu eser, yalnızca siyah tuşlarda sağ elin çaldığı hızlı üçlü figürasyon ile karakterizedir. Bu melodik figürasyona kesikli akorlar ve oktavlarda sol el eşlik etmektedir. Sözde ” Siyah Tuş Etüdü ” bestecinin en popüler eserlerinden biridir. Chopin’in zamanından beri piyanistlerin bir repertuar parçası olmuştur ve çok sayıda alıştırma, düzenleme ve ifadeye ilham vermiştir. Chopin, çalışmanın kendisinin en ilginç çalışması olduğuna hiç inanmadı ve piyanist arkadaşı ve müzik icracısı Julian Fontana’ya yazdığı bir mektupta Clara Wieck’in performansı hakkında şunları söyledi:

” Wieck etüdümü iyi çaldı mı? Daha iyi bir şey yerine eserin siyah tuşlar için tasarlandığını bilmeyenler için en az ilgi çekici olan bu etüdü tam olarak nasıl seçebilirdi?! Sessiz kalmak daha iyi olurdu… ”  Chopin’den Julian Fontana’ya Paris, Marsilya, 25 Nisan 1839


Size İlginç Bir Bilgi: 66. ölçüde aslında sağ el için yazılmış bir Fa Natürel var, bu da parçada yazılı SADECE BİR BEYAZ NOTA yapıyor. Orijinal sürümlerde, düşen üçte birlik kısımlar sol taraftaki partiye yerleştirildi ve şu anda sağ el için yazılmış olmasına rağmen, bazı piyanistler bu Fa Natürel notasını sol elleriyle çalarlar. Aslında bu ilginçtir, Chopin neden tüm siyah tuşların arasına sadece 1 tane beyaz tuş yerleştirdi? Sanırım hiçbir zaman anlayamayacağız fakat şunu da düşünmek lazım Chopin’in bu eseri yazarken siyah tuş gibi bir kaygısı yoktu. Bu durum sonradan müzisyenlerin ortaya çıkardığı ve büyüttüğü bir şey haline geldi. Sonuçta eseri bir etüt olduğunu unutmamak lazım…

Eseri büyük piyanist Horowitz’ten dinlemenizi öneririm:

https://youtu.be/jaMA8LWW3C0

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın müzikle ve sevgiyle kalın, hoşça kalın.

5 1 vote
Yazıyı Puanla
Subscribe
Bildir
2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments