Chopin’in İhtilal Etüdü

Loading

Fredéric François Chopin’in Do Minör, Etüt Op.10 No.12 “İhtilal” Eseri Üzerine Detaylı Makale

Fredéric François Chopin’in Yazdığı 27 Etüt Üzerine Açıklamalar:

Fredéric Chopin, hayatı boyunca 27 tane etüt yazdı. Bunların 12 tanesini Op.10 numaralı albüm altında, 12 tanesini Op.25 numaralı albüm altında, diğer 3 tanesini de ” Trois Nouvellés Etudé’s ” ( 3 Yeni Etüt ) başlığı altında yayınladı. Bu etütlerden ilk set olan Op.10 setini çok yakın dostu Franz Liszt’e 1833 yılında, ( Büyük Macar Besteci ) Op.25 setini, Franz Liszt’in metresi Maria’ya 1837 yılında ithaf etti. Yakın bir arkadaşları olan Ignaz Moscheles ve François-Joseph Fétis’in piyano albümü ( Méthode des Méthodes de Piano ), için sonradan yazdığı 3 Yeni Etüt ( Trois Nouvellés Etudé’s ) albümünü de 1839 yılında yayınladı.

Do Minör, Etüt Op.10 No.12 ” İhtilal “:

Fredéric François Chopin eseri, 1831’de Büyük Kasım Ayaklanması olurken besteliyor. Polonya ve Rusya’nın savaş halinde olmasından büyük üzüntü duyan Fredéric François Chopin, Polonya’nın Ruslara karşı kaybettiğini görünce ağlayarak mektubuna şunları yazıyor: ” Tüm bunlar bana çok büyük acılar verdi. Kim tüm bu olanları tahmin edebilirdi ki? ”

Çok büyük bir milliyetçi kişiliğe sahip olan Chopin, hayatının ilk yarısında yaşadığı ( 1810 – 1830 ) Polonya’yı kendisi ve müziği ile birleştirmiş ve tam anlamıyla gerçek bir Polonyalı olarak yaşayıp ölmüştür. Polonya’nın içinde bulduğu durum kendisini sık sık rahatsız etmiş ve bu durum müziğine de yansımıştır. Polonya Dansları olan Mazurka’lardan 58 Mazurka bestelemesi ve aynı şekilde vokal yapıtları olan Polonya Dansları’nı bestelemesi ve son vasiyetlerinden birisinin kalbinin Polonya’ya gömülmesi olması ( Chopin öldüğünde Fransa’daydı. ) Chopin’in bu milliyetçi kişiliğini ortaya koyuyor. Mazurka’lar hakkında şöyle söylenir ki ” Damarlarınızda Leh kanı dolaşmıyorsa, Mazurka’ları hakkını vererek asla çalamazsınız. ”

Ayrıca Chopin’in milliyetçi kişiliğini ortaya koyan diğer eserlerden en ünlüleri şunlardır:

  • La Majör, Polonez Op.40 No.1 ” Ordu ” – Do Minör, Etüt Op.10 No.12 ” İhtilal ”
  • Si Bemol Minör, Piyano Sonatı No.2 Op.35 – Vokal Polonya Dansları
  • 58 Mazurka ( 11 tane Mazurka’sı daha vardır fakat bunlar ya kayıptır ya da Chopin’in yazdığı şüphelidir. )
  • La Bemol Majör, Polonez Op.53 ” Kahramanlık “

Fredéric François Chopin’in sonradan yazmış olduğu bu etüt ( Do Minör, Etüt Op.10 No.12 ” İhtilal ” ), bu savaşı anlatması ve tarif etmesi için savaş, pişmanlık, üzüntü, nefret temaları ile süslenmiş. Eserin içinde bulunan arpejler ve akorlar, eserin dramatik ve çarpıcı olmasında büyük bir etken olarak gözümüze çarpıyor. Parçanın sonundaki fortissimo Do Majör akorlar, parçanın tonu olan Do Minör’e ters düşerek bir havada kalmışlık hissi yaratıyor. Belki de Chopin’in bize söylemek istediği şey ” Savaş daha bitmedi, yeni başlıyor! ” olabilir. Bu durum, Chopin’in Polonya için hala umudu olduğunu ve ülkesini desteklediğini de açıkça gösteriyor. Bu eser Chopin’in en bilindik eserlerinden birisi olmasının yanı sıra, bestecinin en dahiyane ve duygu dolu, melankolik işlerinden birisidir. Etüt, günümüzde ” İhtilal Etüdü ” ya da ” Varşova Üzerine Bombardıman İçin Etüt ” olarak isimlendirilir. Chopin, bu etüdü Op.10 setinin son parçası olarak 1831 yılında bestelemiştir. Eser 85 ölçüdür ve tipik bir performansı 2.30 ila 3 dakika arası sürer. En ünlü performanslar, G.Sokolov, V.Horowitz, E.Kissin gibi büyük piyanistlerle aittir.

Parçaya Tekniksel Yaklaşım:

Chopin’in Op.10, No.12 Etüdünün açılış ölçülerinde gerekli olan teknik, ana temaya baskın bir yedinci akor giriş yapısı oluşturan uzun, yüksek sesle azalan koşulardan oluşmaktadır. Bu hızlı pasajların uzunluğu ve tekrarı, ” İhtilal Etüdü’nü diğer etütlerden ayırır. Pasajın geri kalanı, sol el parmak dizileri ve arpejlere odaklanır.

En büyük zorluk, amansız sol el 16’lıklarında yatsa da, aynı temayı çeşitli ardışık paralel pasajlarda işlemek için artan karmaşıklıkla kullanılan çapraz ritimler de sağ ele meydan okuyor.

Bu parçadaki sol el tekniği, baştan sona eşit olarak çalınan yarı çeyreklik notaları içerir. Yapı, strofik formdadır ( A–A′–Koda ). Bazıları bunun üçlü biçimde olduğunu da iddia edebilir ( A–B–A–Koda ). Açılış kırık akorları ( ilave bir geçiş notası ile azaltılmış akor ) ve aşağı doğru pasajlar ana Appassionato melodisine geçiş yapar. Oktav melodisinin staccatolu ritimleri ve sürekli eşlik, bir gerilim izlenimi verir. Parça, bir Do Majör Akoruna inen son bir azalan taramada ( iki elle ) açılışı hatırlatarak sona erer. Parçaya Minör başlayıp Majör bitirmek, Chopin’in sevdiği ve kullandığı tekniklerden birisidir.

Chopin’den Beethoven’a Atıf:

Chopin büyük bir Beethoven hayranıydı ve Beethoven’ın müziğine hayrandı. Etütün sonu, Ludwig van Beethoven’ın aynı anahtarla ( Do Minör ) yazılmış 32 No’lu Piyano Sonatı’na atıfta bulunuyor. Chopin’in çok beğendiği bilinen bir parça ki Etüt’teki 77-81 ölçülerini, içindeki 150-152 ölçüleriyle karşılaştırınca Beethoven’ın Sonatı’nın ilk bölümüne benzerlik ortaya çıkmaktadır. ( Aynı zamanda Do Majör ile biten. )

Son Söz: – Fredéric François Chopin, tam bir Polonyalı olarak doğdu, tam bir Polonyalı olarak yaşadı ve tam bir Polonyalı olarak öldü. Onu hayatta tutan en yegâne şeylerden birisi içinde duyduğu milliyetçilik duygusu ve umuduydu. Kutsal Haç Kilisesin’de, mezarının başında Aziz Matta İncil’inden alınan bir alıntı, Chopin’i bize en iyi şekilde tanımlıyor:

“Hazineniz neredeyse, kalbiniz de orada olacaktır. “

Fredéric François Chopin – Do Minör, Etüt Op.10 No.12 ” İhtilal ” / Vladimir Horowitz:

0 0 votes
Yazıyı Puanla
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments